KAPAT
MENÜ KAPAT X
T.C. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
Çünür Mah. 102. Cadde Ekonomi Kampüsü
A2 Blok No:185-B 32200 ISPARTA
+90 (246) 224 3737
+90 (246) 224 3949
info@baka.org.tr
batiakdenizkalkinmaajansi@hs02.kep.tr

Yatırım Olanakları

TURİZM

Antalya, Batı Akdeniz Bölgesinde ulusal ve uluslararası anlamda tanınırlığı olan büyük bir turizm şehridir. Şehir merkezi ve ilçelerinde “deniz-kum-güneş turizmi” tabir edilen turizm türünün sınırlarının çokça ötesinde; ekoturizm, sağlık turizmi, spor turizmi, golf turizmi, yat ve kruvaziyer turizmi gibi diğer turizm türleri bakımından da geniş imkânlara sahip alanları içinde barındıran Antalya’nın turizme ilişkin potansiyelinin anlaşılabilmesi için, aşağıda 2019 yılı verilerine dayanan bazı sayılar paylaşılmaktadır (T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı):

Turistik Tesis Sayısı – 2.799

Bakanlık Belgeli Turistik Tesis Sayısı – 889

Belediye Belgeli Turistik İşletme Sayısı – 1.910

Turistik Tesis Yatak Sayısı – 628.660

Bakanlık Belgeli Turistik Tesis Yatak Sayısı – 500.583Belediye Belgeli Turistik İşletme Yatak Sayısı – 128.077

5 Yıldızlı Otel Sayısı –  407

Yeşil Yıldızlı Otel Sayısı –  247

Turistik Tesis Oda Sayısı – 291.700

Turistik Geceleme Sayısı – 91 milyon

Nitelikli MICE Turizmi Koltuk Sayısı –  250 bin

Turizm Seyahat Acentesi Sayısı –  1.500

Sağlık Turizmi

Yatak Kapasitesi –7.167Toplam Hastane Sayısı – 47

(Özel Hastane Sayısı, 29; Kamu Hastanesi Sayısı, 16; Üniversite Hastanesi Sayısı, 2)

Spor Turizmi

190 Futbol Sahası

Her yıl 2 bin futbol kulübü hazırlık kampı

18 Golf Kulübü

Her yıl 150 bin profesyonel golf oyuncusu

Uluslararası Golf Turnuvaları (Turkish Airlines Open)

Ayrıca ülkemizdeki;

Bakanlık Belgeli Turistik Tesislerin % 20’si

Bakanlık Belgeli Turistik Tesis Oda Sayısının % 40’ı

Bakanlık Belgeli Turistik Tesis Yatak Sayısının % 42’si

Tüm Turistik Gecelemelerin % 66’sı

Yabancı Turistlerin % 34’ü

Turizm Gelirlerinin % 42’si Antalya’da bulunmaktadır.

TARIM

Antalya ili sahip olduğu Antalya Ovası ile tarımsal potansiyel ve ekolojik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. 2019 yılı itibarıyla Antalya, 13,9 milyar TL bitkisel üretim değeri ile bu alanda Türkiye birincisidir.

2018 yılı detaylı verilerine göre Antalya, 307 bin dekar örtü altı (sera) üretim alanı ile tüm Türkiye’de % 42’lik pay ile ilk sırada yer almaktadır.

2018 yılında Antalya’da 6,1 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirilmiştir. Tüm Türkiye yaş sebze ve meyve üretimi 53,5 milyon ton olup, bu üretimde Antalya’nın payı % 11,4’e ulaşmaktadır. Türkiye örtü altı domates üretiminin % 62’si, biber üretiminin % 56’sı, patlıcan üretiminin % 49’u ve salatalık üretiminin % 45’i Antalya’da gerçekleştirilmektedir. Meyve üretiminde ise; ülkemiz portakal üretiminin % 28’i, nar üretiminin % 23’ü, muz üretiminin % 33’ü, avokado üretiminin % 81’i Antalya’da gerçekleştirilmektedir.

2018 yılında Antalya’dan 392 milyon dolar tutarında 489 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu ihracat değeri, aynı yılda tüm Türkiye’nin 2 milyar 326 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatının % 16’lık kısmını oluşturmaktadır.

Antalya’nın Coğrafi İşaretli Tarım Ürünleri

  • Finike Portakalı
  • Antalya Tavşan Yüreği Zeytini
  • Korkuteli Karyağdı Armudu
  • Alanya Yenidünyası
  • Alanya Avokadosu